Založ si blog

Človek sedí v prezidentskom kresle s rovnakým nedostatkom šťastia. Staré podobenstvo o zmysle života.

Materiálny svet vždy nájde spôsob ako môže niekoho oklamať, pretože tento svet je jeho domovom. Človek je tu na návšteve. Tento svet je dočasný, len ilúzia, kde sa každý jedinec snaží nájsť svoje šťastie. V rôznych obdobiach vládne rôzna ilúzia tohoto šťastia.

Dnes je to móda peňazí. Veľa ľudí si myslí, že trošku zarobia a nakoniec dosiahnu vytúžené šťastie. Peniaze človek zarobil a na duši ostáva stále smutno.

Snaží sa zarobiť viac a viac, zbohatnúť, možno vtedy príde ozajstné šťastie…no opäť, vo vnútri niečo chýba. Potom si človek myslí, keď bude mať naozajstnú moc, tak to je ono, skutočné šťastie. Moc má už v rukách, ale šťastie neprišlo.

A čo keď skúsi prezidentské kreslo, myslí si človek, možno mi to prinesie uspokojenie. Nakoniec človek sedí v prezidentskom kresle s rovnakým nedostatkom šťastia a uvedomuje si, že celé jeho úsilie bolo marné. Žiadna cesta mu nepriniesla tak dlho očakávané šťastie. Pretože ozajstné šťastie človek môže nájsť len vo vnútri seba, kedy žije v harmónii so svojou dušou a so svojím okolím.

Na túto tému existuje jedno jasné podobenstvo, skrátená verzia znie:

„Príroda sa nepýtala, keď privádzala človeka na svet, či chce dúšok života. No človek vyrástol a stal sa mysliacou bytosťou medzi takými, akým bol on sám. Keď chodil do materskej školy, chcel ísť čo najskôr do školy. Myslel si, že tam to bude predsa omnoho zaujímavejšie. Človek vyrástol a išiel do školy. Čoskoro bol ale sklamaný. Ukázalo sa, že v škole je život rovnako nudný, len sa k tomu objavili problémy.

A človek si praje, aby čo najskôr dokončil školu a išiel na vysokú školu. Tam je to totiž, podľa jeho názoru, ten pravý život. Dokončí školu a ide na vysokú školu. Život, o ktorom sníval, ale stále neprichádza, len problémov je stále viac.

Človek si myslí: dobre, nájdem si dobrú prácu a získam čo najlepšiu pozíciu, založím rodinu, potom budem žiť tak ako sa má. Uplynul nejaký čas a jeho zámery sa vyplnili. No skutočný život stále neprichádzal, stále tu boli nejaké starosti, nepretržitá rada nekonečných problémov.

Človek si myslí: v dôchodku už ale určite uskutočním všetky svoje priania. Dožil sa dôchodku, zostarol a nikto ho nepotreboval. Ukázalo sa, že smrť nebola ďaleko, že nestihol ani žiť, a že sny o šťastí zostali len snami. Život utiekol od materskej školy po dôchodok, no človek nepoznal, aký je ten – skutočný život. Ako prišiel holý na tento svet, tak aj odišiel, nič si so sebou neodniesol.

Príroda sa nepýtala, keď človeka odnášala na onen svet, či si chce dať ešte dúšok života.“

A ponaučenie je, že najväčší klam Materiálnej podstaty spočíva v tom, že sa snaží pred človekom skryť jeho skutočnú vnútornú duchovnú silu a to, že skôr alebo neskôr, ale raz určite nastane „tu a teraz“, keď umrie, nech už si robí akékoľvek plány do budúcna.

Zdroj: Anastasia Novych/Ezoosmóza

Kvítek Země

26.10.2023

Jen tak být v tiché (přesto tak živé) přítomnosti a s dětskou důvěrou se obrátit na Něj. Víš, že teď a tady to být dokonalejší nemůže, protože jsi s Ním. Vnímáš, že čas je skutečně relativní pojem. Cítíš, že Jeho Duch je všudepřítomný. Ve vánku, který si ti hraje s vlasy, v něžnosti jemných lučních kvítků, hřejivých dotecích paprsků, ve [...]

Univerzálny jazyk? Láska!

29.06.2022

Každý deň používame mnoho slov. Ľudia po celom svete hovoria toľkými jazykmi a aby sa dorozumeli medzi rôznymi krajinami, musia ovládať ďalšie a ďalšie…a pritom, koľkokrát sú slová prázdne, nedokážu opísať nič z toho, čo v skutočnosti cítime, čo máme vnútri – to, na čom skutočne záleží. Používame množstvá slov, aby sme opísali [...]

Podobenstvo o najšťastnejšom človeku

24.06.2022

V jednej dedine žil Človek. Odlišoval sa od ostatných tým, že hoci aj bol chudobný, žil s radosťou a vždy nezištne pomáhal druhým ľuďom, čím len mohol: niekde slovom a niekde skutkom. Šli o ňom chýry, že keď zostane osamote, chváli Boha a úprimne Mu ďakuje za to, že ho obdarováva svojimi bohatými darmi. Tieto chýry sa doniesli až ku vznešenému žrecovi. I rozhodol [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 47722x
Priemerná čítanosť článkov: 1704x

Autor blogu