Založ si blog

Najdôležitejšia je tvoja reakcia

Ocitla som sa v kúpeľoch, absolútne mimo zóny komfortu, v situácii, ktorú som doposiaľ nepoznala. Každý deň prichádza tisíce situácií, maličkosti, ktoré ma môžu vytrhnúť zo stavu vnútorného šťastia. Ale nemusia.

Je to len na mne. Voľba, ktorá určuje osud každého z nás. Stačí len zostať v tom stave, ktorý je tak známy už od detstva. Potom sa aj to, čo na prvý pohľad vyzerá všelijako, rieši ľahko a hladko. Akosi sa nechce venovať pozornosť drobným provokáciám, pretože tie majú našťastie krátku trvanlivosť. Sú iluzórne a prchavé, a keď od nich odvrátiš pozornosť, miznú. 

10% je samotná udalosť, 90% je tvoja reakcia na túto udalosť. Veľmi mi pomáha veta z relácie V hľadaní seba, ktorú môžete nájsť na allatra.tv. Často si na ňu spomeniem. Aj vtedy, keď mi niekto obsadí miesto pri stole, či zoberie posledný kúsok koláča rovno pred očami. Svet sa nezrúti.  S humorom a s láskou sa rieši všetko. 

Deti to (ešte) vedia

Deti na to ešte nezabudli. Vidno to na ich bezprostrednom konaní. Vedia sa skamarátiť za dve minúty so všetkými navôkol. Keď niečo chcú, spýtajú sa priamo. Nechodia okolo horúcej kaše. 

Idem sa prejsť. Pozorujem mamu, môže byť v mojom veku. Pred sebou tisne na vozíčku hendikepovaného syna. Nerozpráva, len vydáva zvuky. Mama ho pozná a usmeje sa naňho: “Pekný vtáčik, však?” so ženou sa nám stretnú pohľady. Usmejeme sa a som vďačná, že sa naše cesty stretli aspoň na maličký okamih.

Stretávam staručkú pani. Telo jej už vôbec neslúži, no napriek tomu sa snaží prejsť sa s pomocou francúzkych barlí po kúpeľnom meste. Každý krok jej spôsobuje námahu. Vyobliekala sa, dala si klobúčik a teší sa zo života. Akoby si bola vedomá vzácnosti každého okamihu, ktorý tu žijeme. Preto je tak nádherné tešiť sa zo života a netrápiť sa kvôli maličkostiam. Láska je všetko, čo po nás ostane. Jej sila sa prejavuje v konaní. 

Kvítek Země

26.10.2023

Jen tak být v tiché (přesto tak živé) přítomnosti a s dětskou důvěrou se obrátit na Něj. Víš, že teď a tady to být dokonalejší nemůže, protože jsi s Ním. Vnímáš, že čas je skutečně relativní pojem. Cítíš, že Jeho Duch je všudepřítomný. Ve vánku, který si ti hraje s vlasy, v něžnosti jemných lučních kvítků, hřejivých dotecích paprsků, ve [...]

Univerzálny jazyk? Láska!

29.06.2022

Každý deň používame mnoho slov. Ľudia po celom svete hovoria toľkými jazykmi a aby sa dorozumeli medzi rôznymi krajinami, musia ovládať ďalšie a ďalšie…a pritom, koľkokrát sú slová prázdne, nedokážu opísať nič z toho, čo v skutočnosti cítime, čo máme vnútri – to, na čom skutočne záleží. Používame množstvá slov, aby sme opísali [...]

Podobenstvo o najšťastnejšom človeku

24.06.2022

V jednej dedine žil Človek. Odlišoval sa od ostatných tým, že hoci aj bol chudobný, žil s radosťou a vždy nezištne pomáhal druhým ľuďom, čím len mohol: niekde slovom a niekde skutkom. Šli o ňom chýry, že keď zostane osamote, chváli Boha a úprimne Mu ďakuje za to, že ho obdarováva svojimi bohatými darmi. Tieto chýry sa doniesli až ku vznešenému žrecovi. I rozhodol [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 47787x
Priemerná čítanosť článkov: 1707x

Autor blogu