Založ si blog

Mal dve broskyne. Nechal si jednu.

Cestujeme krajinou. Pohľadom zavalím o honosnú vilu, ktorá sa rozprestiera na hektárovom pozemku. Vlastne si tú honosnosť skôr domýšľam, ako uvidím, pretože vila je obohnaná vysokým múrom, ktorý je zakončený ostatným drôtom. Nechýbajú ani bezpečnostné kamery. Spomaľujeme, pretože sa práve otvára automatická brána, z ktorej vychádza auto s čiernymi sklami. Majiteľ si teda poriadne chráni súkromie.

Ideme ďalej. O pár metrov vidím po ulici kráčať babičku. Do stovky jej nechýba veľa. Oblečenú v kvetovanej zástere ju predbiehajú deti na bicykloch, ufúľané od makových buchiet. „Janko, tie broskyne si si zabudol umyť!” kričí za jedným z chlapcov. “Babka, netreba. Pôjdem tak rýchlo, že vytrasiem všetky mikróby,” ozbrojí sa vnúčik železnou logikou. Smejem sa na tej scéne. 

“Teta, nechcete?” Ponúkne ma chlapec, keď vidí, ako ho pozorujem. Najprv váham. To sa nepatrí. Ale čo! Mávnem rukou a nahnem sa za broskyňou. Chutí skvele. Zahalí ma teplo. Také jednoduché, ľudské. Uvedomujem si, že je to pre nás prirodzené. Chcela by som chlapcovi niečo ponúknuť. Nemám nič. Teplú minerálku a roztopenú čokoládovú tyčinku. Tak mu aspoň poďakujem a zaželám pekný deň. Chlapcovi nič viac netreba, už je aj tak zaujatý niečím iným. Vymením si s jeho starou mamou pár slov a ideme ďalej.

Malý chlapec v deravých teplákoch mi dal cennú lekciu. Mal dve broskyne. Nechal si jednu. Toľko, koľko potrebuje. Koľkokrát hrabeme pre seba, snažíme sa mať čoraz viac, pretože sa bojíme o svoje bezpečie. Pritom skutočné bezpečie nám všetkým zabezpečí ľudskosť. Spomenula som si príklad katastrofy na Haiti, ktorý sa spomínal na konferencii “Globálna kríza. Týka sa to už každého.” Po prírodnej katastrofe tam viac ľudí zahynulo nie v dôsledku tsunami, ale v dôsledku absencie ľudskosti. Ľudia sa zabíjali pre kôrku chleba. Pritom len vďaka zjednoteniu môžeme prežiť.

Zdroj: allatraunites.com 

Kvítek Země

26.10.2023

Jen tak být v tiché (přesto tak živé) přítomnosti a s dětskou důvěrou se obrátit na Něj. Víš, že teď a tady to být dokonalejší nemůže, protože jsi s Ním. Vnímáš, že čas je skutečně relativní pojem. Cítíš, že Jeho Duch je všudepřítomný. Ve vánku, který si ti hraje s vlasy, v něžnosti jemných lučních kvítků, hřejivých dotecích paprsků, ve [...]

Univerzálny jazyk? Láska!

29.06.2022

Každý deň používame mnoho slov. Ľudia po celom svete hovoria toľkými jazykmi a aby sa dorozumeli medzi rôznymi krajinami, musia ovládať ďalšie a ďalšie…a pritom, koľkokrát sú slová prázdne, nedokážu opísať nič z toho, čo v skutočnosti cítime, čo máme vnútri – to, na čom skutočne záleží. Používame množstvá slov, aby sme opísali [...]

Podobenstvo o najšťastnejšom človeku

24.06.2022

V jednej dedine žil Človek. Odlišoval sa od ostatných tým, že hoci aj bol chudobný, žil s radosťou a vždy nezištne pomáhal druhým ľuďom, čím len mohol: niekde slovom a niekde skutkom. Šli o ňom chýry, že keď zostane osamote, chváli Boha a úprimne Mu ďakuje za to, že ho obdarováva svojimi bohatými darmi. Tieto chýry sa doniesli až ku vznešenému žrecovi. I rozhodol [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 47713x
Priemerná čítanosť článkov: 1704x

Autor blogu