Založ si blog

Mal dve broskyne. Nechal si jednu.

Cestujeme krajinou. Pohľadom zavalím o honosnú vilu, ktorá sa rozprestiera na hektárovom pozemku. Vlastne si tú honosnosť skôr domýšľam, ako uvidím, pretože vila je obohnaná vysokým múrom, ktorý je zakončený ostatným drôtom. Nechýbajú ani bezpečnostné kamery. Spomaľujeme, pretože sa práve otvára automatická brána, z ktorej vychádza auto s čiernymi sklami. Majiteľ si teda poriadne chráni súkromie.

Ideme ďalej. O pár metrov vidím po ulici kráčať babičku. Do stovky jej nechýba veľa. Oblečenú v kvetovanej zástere ju predbiehajú deti na bicykloch, ufúľané od makových buchiet. „Janko, tie broskyne si si zabudol umyť!” kričí za jedným z chlapcov. “Babka, netreba. Pôjdem tak rýchlo, že vytrasiem všetky mikróby,” ozbrojí sa vnúčik železnou logikou. Smejem sa na tej scéne. 

“Teta, nechcete?” Ponúkne ma chlapec, keď vidí, ako ho pozorujem. Najprv váham. To sa nepatrí. Ale čo! Mávnem rukou a nahnem sa za broskyňou. Chutí skvele. Zahalí ma teplo. Také jednoduché, ľudské. Uvedomujem si, že je to pre nás prirodzené. Chcela by som chlapcovi niečo ponúknuť. Nemám nič. Teplú minerálku a roztopenú čokoládovú tyčinku. Tak mu aspoň poďakujem a zaželám pekný deň. Chlapcovi nič viac netreba, už je aj tak zaujatý niečím iným. Vymením si s jeho starou mamou pár slov a ideme ďalej.

Malý chlapec v deravých teplákoch mi dal cennú lekciu. Mal dve broskyne. Nechal si jednu. Toľko, koľko potrebuje. Koľkokrát hrabeme pre seba, snažíme sa mať čoraz viac, pretože sa bojíme o svoje bezpečie. Pritom skutočné bezpečie nám všetkým zabezpečí ľudskosť. Spomenula som si príklad katastrofy na Haiti, ktorý sa spomínal na konferencii “Globálna kríza. Týka sa to už každého.” Po prírodnej katastrofe tam viac ľudí zahynulo nie v dôsledku tsunami, ale v dôsledku absencie ľudskosti. Ľudia sa zabíjali pre kôrku chleba. Pritom len vďaka zjednoteniu môžeme prežiť.

Zdroj: allatraunites.com 

Kvítek Země

26.10.2023

Jen tak být v tiché (přesto tak živé) přítomnosti a s dětskou důvěrou se obrátit na Něj. Víš, že teď a tady to být dokonalejší nemůže, protože jsi s Ním. Vnímáš, že čas je skutečně relativní pojem. Cítíš, že Jeho Duch je všudepřítomný. Ve vánku, který si ti hraje s vlasy, v něžnosti jemných lučních kvítků, hřejivých dotecích paprsků, ve [...]

Univerzálny jazyk? Láska!

29.06.2022

Každý deň používame mnoho slov. Ľudia po celom svete hovoria toľkými jazykmi a aby sa dorozumeli medzi rôznymi krajinami, musia ovládať ďalšie a ďalšie…a pritom, koľkokrát sú slová prázdne, nedokážu opísať nič z toho, čo v skutočnosti cítime, čo máme vnútri – to, na čom skutočne záleží. Používame množstvá slov, aby sme opísali [...]

Podobenstvo o najšťastnejšom človeku

24.06.2022

V jednej dedine žil Človek. Odlišoval sa od ostatných tým, že hoci aj bol chudobný, žil s radosťou a vždy nezištne pomáhal druhým ľuďom, čím len mohol: niekde slovom a niekde skutkom. Šli o ňom chýry, že keď zostane osamote, chváli Boha a úprimne Mu ďakuje za to, že ho obdarováva svojimi bohatými darmi. Tieto chýry sa doniesli až ku vznešenému žrecovi. I rozhodol [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 48487x
Priemerná čítanosť článkov: 1732x

Autor blogu